Search

Plezier beleef je bij de Klimopgroep

Leuke binnen spelletjes

Bron: http://kinderfeestje-thuis.net/spelletjes-voor-binnen/

Slapende Leeuwen
Dit spel is perfect om wat rust in de tent te krijgen. Het leent zich vooral voor de jonge kinderen. Vertel de kinderen dat ze allemaal leeuwen zijn die heel veel slaap hebben. Ze moeten zo stil mogelijk blijven liggen. Als ze maar één snorhaartje bewegen, worden ze wakker en moeten ze jou helpen de andere leeuwen te bewaken. Liggen ze allemaal wacht dan even tot ze allemaal stil zijn. Loop vervolgens rond en probeer ze aan het lachen te maken. Ieder kind dat af is mag jou helpen de anderen aan het lachen te maken. Aanraken of kietelen mag niet. Het kind wat het langst blijft “slapen” wint.

Stoelendans
Zet evenveel stoelen in een cirkel als dat er kinderen zijn. Zet de muziek aan en laat de kinderen voor dit spel dansend om de stoelen heenlopen. In de tussentijd haal je een stoel weg en stop je de muziek. De kinderen moeten zo snel mogelijk een stoel zoeken. Een kindje lukt het niet en valt af. Je gaat hiermee door, tot er nog één stoel en twee kinderen over zijn. Uiteindelijk is er dus één stoelendanswinnaar!

Bonsdans
Laat de kinderen dansen tot de muziek stopt. Dan moeten ze zo snel mogelijk op de grond gaan zitten, met een bons. Het kind dat als laatste zit, is af. Het spel gaat door tot er nog maar één kind over is.

Standbeeldendans
Ook hier dansen de kinderen in het rond. Als de muziek stopt moeten ze zo stil mogelijk blijven staan tot de muziek weer begint. Voor kleine kinderen is stilstaan best moeilijk, dus wees niet te streng en wijs vrij snel iemand aan die afvalt.

Spijkerpoepen
Zet een fles water in de tuin. Bind vervolgens een koordje of een riem om de heup van een kind. Ter hoogte van de billen hangt een touwtje met een spijker eraan. Doel van het spel is om de spijker in de fles te laten zakken. Altijd een leuk spelletje voor het spelletjes kinderfeestje.

Tip: hoe jonger de kinderen zijn tijdens het spelletjes kinderfeestje, hoe groter de hals van de fles moet zijn. Voor kinderen tot een jaar of vijf is een kleine emmer misschien nog wel de beste optie.

Grabbelton
Elk Hollands spelletje op het spelletjes kinderfeestje levert een winnaar op, die natuurlijk een prijsje verdient. Laat de winnaar grabbelen in een grabbelton vol kleine cadeautjes. Van een klein setje potloden, tot een doosje rozijnen of een autootje. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Uiteraard laat je aan het einde van de dag ook de verliezers een keer grabbelen.

Ballonnendans
Ieder kind krijgt een ballon. Als de muziek begint, tikken de kinderen de ballon in de lucht. De spelleider vangt er één, zodat er één minder is. Als de muziek stopt, probeert ieder kind een ballon te vangen. Degene die geen ballon heeft, is af, maar mag een ballon uit de groep kiezen. TIP: probeer de ballonnen door elkaar te tikken, want iedereen wil zijn ‘eigen’ ballon hebben. Zorg er na afloop voor dat ieder kind een ballon heeft.

Ballontrappen
Elk kind krijgt een ballon aan een touwtje om zijn enkel. Na het startsein probeert ieder de ballonnen van de ander stuk te trappen en zijn eigen ballon heel te houden. Degene waarvan de ballon stuk is, gaat langs de kant en kijkt mee of alles eerlijk gaat. Ook hier weer voor iedereen na afloop een ballon bewaren.

Ballonnen versieren
Voor het versieren van ballonnen kunt u een speciale set kopen, maar het is ook heel leuk om met een watervaste stift op de ballon te tekenen en er zelfgeknipte strikken of hoeden op te plakken. De kinderen weten zelf erg goed hoe ze een ballon kunnen versieren.

Piratenmoed
Om piratenmoed te bewijzen, hebben we ballonnen gevuld met confetti en aan een touw dwars door de kamer gespannen. In 1 van de ballonnen zat ook nog een deel van de schatkaart. De piraatjes moesten 1 voor 1 een ballon uitkiezen, op een stoel gaan staan met een plastic zwaardje met een cocktailprikkertje aan het einde. De piratenmoed werd bewezen als de ballon werd doorgeprikt en de piraat bedolven met confetti.

Krantenspel
Een kind staat in het midden van een kring met een opgerolde krant. Het makkelijkste is als de kinderen in de kring op een stoel zitten. Eén van de kinderen in de kring begint. Hij noemt een naam van een kind uit de kring. De ‘mepper’ (het kind dat in het midden staat) moet proberen de genoemde te tikken. Dit mag zolang de genoemde nog geen andere naam heeft genoemd. Is het (op tijd) raak, dan ruilen de mepper en de getikte. Het is een erg druk spelletje, maar succes verzekert. Voor wat oudere kinderen kun je een variant spelen, waarbij je de kinderen een dier (of beroep) laat zijn (ieder kind uit de kring noemt dan eerst het dier dat hij wil zijn). Dit is erg leuk omdat er dan vaak verkeerd gemept wordt en dat leidt weer tot veel hilariteit.

Hang de was op
Je geeft elk kind 5 wasknijpers. Je zegt ‘start’, de kinderen lopen rond en proberen hun wasknijpers op de kledij van iemand anders kwijt te raken, ook de wasknijpers die ondertussen op hun kledij hangen. Als je stopt zegt, tellen de kinderen elk de wasknijpers in hun bezit, het kind met de minste wasknijpers heeft gewonnen

Stoelendansvarianten

De originele
Je zet net zoveel stoelen neer als er kinderen zijn. Je zet de muziek aan en de kinderen dansen om de stoelen heen. Als de muziek stopt, moet iedereen op een stoel gaan zitten. Daarna pak je een stoel weg, de kinderen dansen dan weer om de stoelen heen totdat de muziek stopt. Degene die geen stoel heeft is af. Zo ga je door tot je een winnaar hebt.

Slaapzakdans
Ook lachwekkend is stoelendans, maar dan al lopend in een slaapzak. Werkt gegarandeerd op de lachspieren.

Ballonnendans
Ieder kind krijgt een ballon. Als de muziek begint, tikken de kinderen de ballon in de lucht. De spelleider vangt er één, zodat er één minder is. Als de muziek stopt, probeert ieder kind een ballon te vangen. Degene die geen ballon heeft, is af, maar mag een ballon uit de groep kiezen. TIP: probeer de ballonnen door elkaar te tikken, want iedereen wil zijn ‘eigen’ ballon hebben. Zorg er na afloop voor dat ieder kind een ballon heeft.

Stippendans
Je knipt een aantal stippen(of vierkanten of andere vormen). Zolang je de muziek hoort, loop je rond. Stopt de muziek, dan ga je snel op een stip staan. Wie geen stip heeft, is af.

Pop doorgeven
Een teddybeer of knuffel wordt doorgegeven op de muziek, als de muziek stopt, is degene die de knuffel in zijn handen heeft af.

Schotendans
De jongens gaan alvast op een stoel zitten. Zodra de muziek stopt, moet elk meisje bij een jongen op schoot zitten, maar elke keer gaat er 1 jongen weg. Als het ijs gebroken is kun je het ook andersom doen.

Toren bouwen
Benodigdheden: veel plastic bekertjes en bierviltjes. Geef ieder kind of groepje kinderen een stapel bierviltjes en bekertjes. De bedoeling is dat ze een zo hoog mogelijke stapel bekertjes (op zijn kop) en bierviltjes maken. Natuurlijk beginnen met 1 bekertje en niet een groepje van 3 bekertjes of zo!
Ratrace
Neem twee plastic ratten, knoop aan de staart een lang touw (zwart katoen). Het eind van het touw bind je vast aan een lege keukenrol. Twee kinderen gaan op hun knieën zitten en moeten na het startschot zo snel mogelijk het touw oprollen. Wie heeft als eerste zijn rat op schoot?

Laarzenrace
Je hebt nodig: 8 laarzen, 2 stoelen, 1 touw. Je legt het touw in het midden. Aan de ene kant liggen vier laarzen en aan de andere kant ook. Je zet de twee stoelen vijf stappen van het touw af (de ene stoel aan de rechterkant, de andere aan de linkerkant). Nu moeten de twee kinderen zo snel mogelijk de vier laarzen aantrekken aan de poten van hun stoel. Wie het snelst is, heeft gewonnen!

Wc-papier wikkelen
Maak groepjes van twee kinderen. Van elk groepje krijgt één van de twee een rol wc-papier. Na het startsein moet dit kind de ander van top tot teen inwikkelen. Degene die wordt ingewikkeld moet als een standbeeld stil proberen te staan. Degene die zijn ‘standbeeld’ het eerst helemaal heeft ingewikkeld, heeft gewonnen. Natuurlijk wil elk kind zo snel mogelijk inwikkelen, maar als je te snel rondloopt, wordt je duizelig of breekt je wc-papier (vooral bij goedkoop wc-papier) en valt het vanzelf weer naar beneden. Je moet dus je snelheid doseren, en dat is een hele kunst! De ‘ingewikkelde’ mag zich, als het klaar is, lekker losbreken. De rollen worden dan omgedraaid.

De leeuwenbek
Maak van een grote kartonnen doos een enorme leeuwenkop. Versier de kop met karton en wol en maak er een grote open bek met scherpe tanden in. De onderkant van de doos blijft open. De kinderen kunnen van een afstand zachte ballen in de openstaande bek gooien.

Wasknijperspel
De kinderen worden in 2 groepjes verdeeld. Iedereen krijgt een wasknijper, en doet hem in zijn mond. Iedere groepje krijgt een bierviltje. De eerste van het groepje doet het bierviltje tussen de wasknijper die in zijn mond zit. De handen moeten op de rug. Zo moet het viltje worden doorgegeven. Het is een soort estafette, dus u kunt de kinderen het beste in een rij zetten.

Blaasvoetbal
Je legt in het midden van de tafel een wattenbolletje en de kinderen krijgen allemaal een rietje en moeten om de tafel heen gaan zitten. En nu scoren maar. Wie de ‘bal’ 3 keer door heeft gelaten is af.

Schietoefeningen
Dit kan alleen buiten en met grotere kinderen. Zorg ook voor voldoende volwassen begeleiding en maak vooraf duidelijke afspraken. Neem een campingpitje en een grote pan. Doe hier wat olie in en laat het even verwarmen. Gooi er dan maïskorrels in. Doe geen deksel op de pan. Zorg dat de kinderen niet te dicht bij de pan kunnen komen, ook niet in hun enthousiasme! Spreek bijvoorbeeld af dat niemand mag gaan staan. De kinderen zitten op een afstand rondom de pan en hebben allemaal een puntzak. Wie het meeste popcorn in zijn puntzak heeft opgevangen, is de winnaar.

Noten schieten
Je legt 20 walnoten op een rechte rij achter elkaar. De deelnemers staan achter een lijn en proberen de achterste noot met een ijzeren kogel/grote knikker van de plaats te rollen. Lukt dit, dan krijgt hij de noot. Worden bijvoorbeeld de laatste drie noten en de achterste noot van de plaats gerold dan mag de gooier alle vier noten hebben. De volgende probeert weer tenminste de laatste noot weg te rollen, enz. Degene die de meeste noten heeft (als ze alle 20 zijn weggerold) is de winnaar. De winnaar gaat de halve finale spelen. Ze gooien op 10 noten en de winnaar krijgt aan het eind van het spel 2 noten van de verliezer. Het eerste spel is ten einde. Zo speel je een aantal spelletjes. Wie aan het eind van bijvoorbeeld 10 spellen de meeste noten heeft, is de winnaar!

Verkleedzak doorgeefspel
Vul een (jute) zak met gekke kleren (lange onderbroeken, bh, jurk, overall en groot zwempak doen het goed). Zet muziek aan en laat de zak doorgeven. Wanneer de muziek stopt, moet het kind dat de zak op dat moment in handen heeft, er zonder te kijken iets uithalen en dat aantrekken! Doorgaan tot iedereen iets aanheeft. Dan even lekker laten dansen op de muziek.

Warrige draden
Ieder kind krijgt een klein ingepakt cadeautje, een bol wol en een papiertje met de naam van een van de andere kinderen. Iedereen begint in dezelfde kamer. Aan het ene uiteinde van de bol wol komt het papiertje met de naam. Vervolgens gaan de kinderen hun bollen afrollen. Het liefst door het hele huis natuurlijk. En proberen het daarbij zo moeilijk mogelijk te maken voor degene die de bol straks weer op moet rollen. Tien keer om de tafelpoot heen, om de leuning van de krap, door het sleutelgat, trap op, trap af… Aan het eind van de rol wordt het cadeautje vastgemaakt, en keert iedereen naar de woonkamer terug. Erg leuk, want overal wordt de weg door de warrige draden versperd. Als iedereen klaar is, is het zoeken naar het kaartje met de eigen naam erop. De bedoeling is dat de wol weer wordt opgerold om zo het cadeautje te vinden. Dit is niet zo makkelijk als het lijkt. Het kind dat de bol heeft afgerold, kon op het laatst makkelijk door het sleutelgat met de wol. Het kind dat de bol op moet winden, heeft nu een zodanig grote bol dat hij er niet doorheen past. Eerst weer afrollen dus, door het sleutelgat halen en vervolgens weer oprollen.

Opdrachtballonnen
Hang een aantal ballonnen bij elkaar, of leg ze op de grond. Stop in elke ballon een briefje met een opdracht. Deze opdrachten kun je zelf verzinnen zoals een liedje zingen of rond de tafel hinkelen. Je kunt ook opdrachtkaartjes gebruiken uit diverse bordspellen zoals ‘Pictionary’. Laat de kinderen om beurten een ballon kiezen en kapot prikken. Je krijgt een leuk effect als je de ballonnen ook vult met confetti en ze boven het hoofd kapot laat prikken. De overige kinderen zijn de jury en als de opdracht goed wordt uitgevoerd krijgt het kind met de opdracht een beloning.

Knipoogspel
Dit spel is leuk met een grote groep kinderen (minimaal 8 kinderen)
Een kind moet zich even afzonderen van de rest. De overgebleven kinderen bepalen wie de ‘leider’ is en vormen een kring. Het kind dat zich afzonderde mag in het midden van de kring gaan staan. Als de moordenaar naar je knipoogt, moet je omvallen, maar de leider moet ervoor zorgen dat het kind in het midden van de kring het niet ziet. Dat kind mag drie keer raden wie de leider is.

Ezeltje prik
Blinddoek om de beurt de kinderen en laat ze de staart van een ezel op een foto van een ezel prikken. Er zijn ontelbare variaties op dit oude verjaardagsspelletje.

Schoendozen skiloop
Verdeel de groep in twee teams en geef elk team 2 schoendozen. Laat ze gebruik maken van bezemstelen als skistokken, om zo naar de finish te ‘skiën’.

Voorhoofdsbal
In teams van twee personen lopen de kinderen met een bal of ballon tussen hun voorhoofd geklemd naar een finishlijn. Als de bal valt moeten de kinderen terug naar de startlijn. Een variant hierop is met een krant tussen de schouders, of een luciferdoosje tussen de neuzen naar de finishlijn.

De toverdrank
Eén van de kinderen wordt afgezonderd van de rest. Om de beurt wordt van een zgn. toverdrank gedronken, en dan mag gewenst worden wat je zou willen worden. Bijvoorbeeld: Formule 1 coureur, timmerman, voetballer enz. Het kind mag weer binnenkomen en moet raden wat de andere kinderen uitbeelden.

Schminken
Er zijn boekjes te koop met mooie voorbeelden hoe je kunt schminken. Maar het is vooral leuk als de kinderen elkaar mogen schminken.

Emmer werpen
Zet een aantal emmers bij elkaar en geef de emmers punten. Laat de kinderen van een afstand met een (tennis)bal in de emmers gooien.
Variatie: Ringen om lege flessen heen werpen.

Darts
Je kunt gebruik maken van een normaal dartbord, maar je kunt ook een aantal ballonnen op een plank of op karton vastmaken. Geef de ballonnen punten en laat de kinderen om beurten gooien met telkens drie pijltjes.

Muizenhollen
Neem bij de supermarkt een grote kartonnen doos mee naar huis. Snij de flappen eraf en maak aan de lange zijde muizenhollen. Maak de hollen van drie verschillende maten en laat de kinderen vanaf een afstand de ballen in de holen rollen. Je kunt gebruik maken van golfballen, tafeltennisballen of tennisballen.

Hongerige olifant
Knip uit een stuk stevig papier uit één de twee oren van een olifant.
Rol een stuk papier op als een slurf en plak dit tegen de oren. Geef elk kind tien pinda’s en laat ze proberen deze één voor één in de slurf te gooien. Je kunt ook meerdere olifanten maken en de slurfen bepaalde punten geven.

Bowlingbaan
Neem 10 lege plastic frisdrankflessen en een voetbal. De kinderen krijgen drie kansen om de kegels om te gooien. Kinderen die alle flessen omgooien krijgen een prijs.
Variatie: Gebruik een frisbee om de flessen om te gooien.