Zoek

Plezier beleef je bij de Klimopgroep

Historie

Schermafbeelding 2015-06-24 om 17.11.59
Op 16 oktober 1971 startte El Ligterink een kabouterkring in de blokhut van de Pieter Maritzgroep in Waddinxveen. Dit is feitelijk het begin van Klimopgroep zoals we hem nu kennen. Het spel dat gespeeld werd was het verhaal van Tommy en Betty. De uniformen waren bruine jurkjes en gele dassen. De naam die aan de kring werd gegeven was ‘DeVroKa’. DeVroKa staat voor De Vrolijke Kabouters.

In december ’71 werden de eerste leden geïnstalleerd. Dit waren de leidingen Oehoe, Oebi (Marjan Klomp) en 2 toewieten (meisjes van twaalf jaar). De opkomst was op woensdag middag van twee tot vier. Het eerste kamp werd gehouden in Breda, ‘Pippi-kamp’ was het thema. De leiding werd aangevuld met familie.

In oktober 1972 werd door El en Marja een waterpadvinstersgroep gestart in de schuur van de familie aan de Plasweg. Deze speltak werd ‘Odonata’ genoemd, wat waterjuffers of libellen betekent. Het uniform van deze speltak was een lichtblauwe blouse met korte mouwen en een donkerblauwe rok. De das was blauw met een witte rand.

Op het moment van oprichting in 1971 waren er al twee roeiboten gekocht van een Goudse meisjesgroep. Deze boten hadden de namen ‘Scraps’ en ‘Nix’. ‘Scraps’ betekent schroothoop en ‘Nix’ staat voor niks of watergeest.

In de zomer van 1974 werd het eerste waterkamp van de Klimopgroep gehouden. Het was een gezamenlijk kamp van kabouters en padvindster. In oktober 1974 werd gestart met de ‘seniorpadvindsters’ om ervoor te zorgen dat de oudste padvindster nog wat langer bij de groep bleven. De werden de ‘Badjous’ genaamd, wat staat voor Waternomaden (zwervers op het water). De eerste verkleinde lelievlet werd gekocht van een Goudse verkennersgroep en ‘Krats’ gedoopt, wat habbekrats betekent.

In 1975 werden er voor het eerst gescheiden zomerkampen voor de speltakken gehouden. De kabouters gingen naar Amersfoort met El Ligterink, Mieke Roodenburg en Ara Bos als leidingen. De ‘junioren’ en ‘senioren’ draaiden apart en toch gezamenlijk een kamp op het verkennerseiland bij Warmond. De junioren roeiend onder leiding van Lenie, Marjan Klomp en Carolien Ravenstein. De senioren gingen zeilend met El, in het kamp bijgestaand door B. Ligterink en Ed van Eijk.

Het uniform van de kabouters veranderde langzamerhand naar een groene blouse en een bruine ribbroek. Het uniform van de padvindsters was een landelijk t-shirt (wit) met een blauwe ribbroek. De witte toques werden het hele jaar gedragen.

Eind 1975 waren er 26 kabouters, 22 junioren en 16 senioren lid. Eind 1976 werd de stichting opgericht met dhr. Rijsdorp, dhr. Van Duin, dhr. De Jong, El en Lenie als bestuurders. Deze stichting met de naam ‘Stichting ter Behartiging van de Belangen van de Klimop Groep’ moet zorgen voor de continuïteit van de scoutinggroep.

Begin oktober 1983 werd begonnen met een welpenhorde genaamd ‘Yakari’. Op 23 november werden de eerste zeven jongens geïnstalleerd. In 1984 gingen zij voor het eerst op kamp naar Castricum met 10 welpen en 5 man leiding.

Heb je aanvullingen of foto’s? Neem contact met ons op!